Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk

Elektronski knjigi

V knjigi je zbranih petinosemdeset  pisem aleksandrinke Felicite Koglot, kasneje poročene Peric, in njenega moža Franca Perica. Pisma so potovala med Egiptom in Biljami med letoma 1921 in 1931, vmes se je Felicita vrnila, se poročila in rodila hčerko, nato pa je zaradi težke gmotne situacije ponovno odšla čez morje.

Prebiranje pisem in njihovo transkribiranje je proces, ki je terjal veliko časa in zbranosti, obenem pa odprl vrata v intimo osebnih zgodb Franca in Feličke, katerih življenji je migracija zelo zaznamovala. Kljub oddaljenosti je njuno ljubezen in predanost čutiti v slehernem pismu, njuno korespondenco lahko beremo tudi kot ljubezensko zgodbo.

Maja Orel, Lara Vončina in Megi Rožič

Piši, kadar imaš čas … Vrstice iz pisem Ivanke Kremenšek, ene od hčera Kremenškovih iz Laz pri Logatcu, ki je po poroki z bratrancem Ivanom živela na Reki. Hrepenela je po domu, toplini krušne peči in sladkih hruškah, ki so jih kdaj poslali od doma, svoja čustva pa je izlivala v pisma svojim dragim.

V knjigi so zbrana pisma družine Kremenšek, ki je tudi v težkih časih ostala tesno povezana, kar je nedvomno opaziti v dopisovanjih, ki tankočutno razkrivajo odnose, razmerja in naklonjenosti med družinskimi člani. 
 
Piši, kadar imaš čas … skromen opomnik, da ljubezen izkazujemo na različne načine. 
 
Lučka Majcenovič, Ina Poteko, Pia Rednak